Franse schrijver krijgt slaag van zijn personages

Dat het schrijven van romans een riskante bezigheid is, daar weet de arme Salman Rushdie natuurlijk alles van. Maar ook de Franse schrijver Pierre Jourde kan ervan meespreken. Gisteren werd in Aurillac het proces ingeleid tegen vijf boeren die de schrijver hadden aangevallen, nadat ze zich in een van zijn boeken meenden te herkennen, zo melden AFP en The Guardian. Jourde schreef in 2003 de roman Pays perdu, over het vergeten dorpje Lussaud in de Cantal-streek en gaf daarin een niet erg geflatteerd beeld van de inwoners van het gehucht, waar de tijd compleet is blijven stilstaan. Op 31 juli 2005 kwam de schrijver met zijn levensgezellin en drie kinderen aan in het dorpje (waar zijn roots liggen) om er - zoals elk jaar - vakantie te nemen. Tijdens het uitladen van de bagage werd de wagen van Jourde bestormd door een tros woedende landbouwers uit Lussaud (die de auteurs zelfs persoonlijk bleek te kennen). De belagers, tussen de 39 en 72 jaar, gingen over tot geweld waarbij menige vuistslag werd uitgedeeld en twee kinderen van Jourde - mestiezen - met racistische verwijten kregen te maken. Jourde's 15 maanden oude baby werd licht gewond. De uitzinnige boeren gooiden ook met stenen naar Jourde en zijn gezin. Ternauwernood kon de schrijver en zijn gezin ontkomen: hij legde vervolgens klacht neer bij de rijkswacht en stelde zich burgerlijke partij. Het zestal bleek vertoornd over de manier waarop Jourde hen in Pays perdu had geschetst. Jourde kwam met verhalen over het drankgebruik, promiscuïteit en de eenzaamheid in het bergdorpje en schreef dat het bezit van slechts één tand er gold als een statussymbool. De Franse kritiek was enthousiast, maar na verloop van tijd begon het omtrent het boek verraderlijk te broeien in het dorpje, zo vernam Jourde. Hij schreef een vriendelijke brief naar de bewoners om de gemoederen te bedaren en erop te wijzen dat hij de verhalen drastisch naar zijn hand had gezet. En bovenal van Lussaud hield. Toch barstte in juli 2005 de bom. Gisteren kwam het vijftal voor de rechtbank in Aurillac. Ze riskeren gevangenisstraffen tot zes maanden met opschorting. De advocaat van de Lussaud-boeren verdedigde de belagers door te stellen dat Jourde ze "met groot misprijzen" had afgeschilderd. Een minderjarige zoon van één van de boeren - ook betrokken bij de feiten - zal later voor een jeugdrechtbank berecht worden. Jourde, ook bekend als auteur van het vermakelijke La littérature sans estomac over het Parijse literaire wereldje, is er intussen het hart van in en blijft zijn liefde voor Lussaud belijden, al durft hij er geen voet meer te zetten. De zaak veroorzaakt veel ophef in de Franse media: zie deze gedetaillleerde verslagen in Le Figaro en in Le Monde. Ook The Scotsman besteedt er aandacht aan. Ook deze beschouwing over het boek mag er zijn.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening