Vlaamse jeugdschrijver Marc De Bel stuit op 'censuur' in Nederland

De immens populaire Vlaamse jeugdschrijvers Marc De Bel en Guy Didelez staan op hun achterste poten nadat gebleken is dat hun nieuwste boek Alien in Nederland het onderwerp is van wat ze als 'censuur' omschrijven, zo staat te lezen in De Morgen en Het Laatste Nieuws. Uitgeverij Abimo had aan De Bel en Didelez gevraagd om een boek te schrijven dat aan het eind van het schooljaar door de Vlaamse en Nederlandse basisscholen als afscheidsgeschenk aan de leerlingen van de zesde klas zou worden bedeeld. Het verhaal handelt over "Sander, die op vakantie in de Ardennen het (buitenaards) mooie meisje Alien leert kennen en zich afvraagt of zij al dan niet een alien is." Al gauw bleek dat tal van Nederlandse scholen het moeilijk hadden met de titel én de inhoud van het boek. Volgens De Bel reageerden sommige directies furieus op de titel: "In de Bijbel is er geen sprake van aliens of buitenaardse wezens, dus bestaan die niet", zo werd gezegd. Heel wat bezorgde oudercomités die het boek op voorhand lazen, uitten hun bezorgdheid. De Nederlandse uitgever stuurde er dan maar op aan om de titel te wijzigen in Ik moet je iets vertellen. Ook 'godverdommes' werden veiligheidshalve vervangen door 'getverdikkes'. 'Verduiveld' kon helemaal niet door de beugel. Alien is het 93ste boek van De Bel. In een opiniebijdrage vandaag in De Morgen haalt de Bel ook het verhaal aan van een illustrator: "Zo vertelde een illustrator mij vorige week nog dat hij naar aanleiding van de Nederlandse Kinderboekenweek (waaraan nota bene omwille van het thema 'magie' ook een heleboel scholen weigerden mee te werken) een boze mail van een oudercomité had gekregen waarin hij werd terechtgewezen voor het tekenen van te diepe decolletés en een muis met een broek aan! Want "zo heeft God de muis niet geschapen". Het verhaal staat intussen ook te lezen bij Villa Kakelbont. De polemiek doet denken aan de tribulaties rond het kinderboek van Susan Patron, The Higher Power of Lucky in de Verenigde Staten, waar het boek uit schoolbibliotheken werd gebannen vanwege het gebruik van het woord 'scrotum'.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening