Recordbedrag voor 'Les fleurs du mal' op Parijse veiling

Een exemplaar van Les fleurs du mal van de Franse dichter Charles Baudelaire uit 1857, door de schrijver geschonken aan de schilder Eugène Delacroix, is woensdagavond voor 603.200 euro van de hand gegaan bij Sotheby's in Parijs. Dat meldt Le Nouvel Observateur. Volgens Sotheby's gaat het om een nieuw recordbedrag voor een originele uitgave uit de Franse literatuur. De nieuwe eigenaar wenst anoniem te blijven. De waarde was aanvankelijk geschat tussen de 300.000 en 400.000 euro. Het werk was afkomstig uit de collectie van de topbibliofiel Pierre Leroy. Door Delacroix het boek te offreren, wilde Baudelaire hem zijn "oneindige bewondering" tonen. Er werden verder nog 47 objecten en teksten van Baudelaire ter veiling gebracht. De in het totaal 100 gepresenteerde loten op deze veiling van zeldzame manuscripten en boeken brachten vijf miljoen euro op. Het vorige veilingrecord voor een werk uit de Franse literatuur dateert van 20 juni 2006. Toen werd een exemplaar van Une saison en enfer van Arthur Rimbaud voor 440.000 euro afgehamerd. Meer achtergronden bij de collectie van Leroy, die naar verluidt de werken verkoopt om nieuwe middelen voor zijn collectie te creëren, in dit artikel uit Le Point. Leroy geldt overigens als de grootste verzamelaar van de Sade-manuscripten ter wereld. Hiervan bracht hij er evenwel geen ter veiling. Zie ook de aankondiging van de veiling in ons DPM-bericht van 17.6.07 [tekening: Charles Baudelaire]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening