Nieuwe Patrick Modiano tijdens rentrée littéraire

De zomer moet nog echt demarreren, maar toch zit men in de uitgeverswereld al volop met zijn gedachten in de herfst. Dat is zeker het geval in de Franse uitgeverswereld, waar men de fameuze rentrée littéraire tegenwoordig al eind augustus in gang steekt. Volgens France 3 mogen de Franse letterenminnaars hun borst stevig nat maken en laten de uitgevers een recordaantal boeken op lezers en critici los. Het vakblad Livres Hebdo telde 727 nieuwe romans, waaronder 493 Franse romans en 234 buitenlandse. Dat betekent 44 meer dan vorig jaar. Het wordt vooral uitkijken naar de nieuwe roman van de melancholische topograaf Patrick Modiano. Het boek zou zich opnieuw tegen de achtergrond van een melancholisch Parijs afspelen en zal in oktober bij Gallimard verschijnen. De titel luidt Dans le café de la jeunesse perdue, zoals Paris Match onlangs onthulde. De roman heeft als biotoop vooral het vijfde Parijse arrondissement en de buurt van Pigalle, en zou "een meerstemmige tekst" zijn, "in de eerste plaats een liefdesgeschiedenis". Modiano-aficionado's zijn al volop aan het speculeren en signaleren dat de titel wellicht verwijst naar een tekst van situationist Guy Debord, zie daarvoor deze uitstekende Le réseau Modiano, uitgegroeid tot het onmisbare ankerpunt voor de Modiano-liefhebber. Ook de Dictionnaire Modiano is een draad van Ariadne in het Modiano-labyrinth.
Naar verluidt eveneens een najaarstopper wordt het boek van Yasmina Reza (L'aube, le soir et la nuit), die één jaar lang de campagne van Sarkozy volgde. En natuurlijk is ook Amélie Nothomb klokvast present met een nieuwe roman: Ni d'Eve, ni Adam. [foto Patrick Modiano: Olivier Roller]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening