Papierman(d) - aflevering 26

Rubriek met samengeharkt leesvoer & disparaat letternieuws à volonté:
**De jury van de Man Booker International Prize neemt stelling in de nieuwe kwestie-Rushdie naar aanleiding van zijn ridderschap en verdedigt de toekenning, zie BBC News.
**Een stevige voorpublicatie uit de nieuwe roman van J.M. Coetzee, Diary of a bad year in The New York Review of Books, zichtbaar geschreven op het snijvlak van fictie en non-fictie. Het boek komt, zoals eerder gesignaleerd, in wereldpremière in een Nederlandse versie bij uitgeverij Cossee.
**Günter Grass en Norman Mailer gingen in gesprek in de New Yorkse Public Library over de nazi's en het verleden, naar aanleiding van Peeling the Onion, de vertaling van Grass' autobiografie De rokken van de ui en Mailers The Castle and the Forest, zie The New York Magazine en vooral dit uitgebreide verslag in The New York Times en in de Frankfurter Allgemeine. Mailer kondigde aan dat het misschien wel zijn laatste publieke optreden is.
**Een uitgebreid essay van Tim Parks over Elfriede Jelinek, eveneens in The New York Review of Books.
**The Independent heeft een portretinterview met de Noorse auteur Lars Saabye Christensen.
**The Japan Times sprak met de Britse auteur van Cloud Atlas, David Mitchell.
**Laura Albert, de vrouw achter de gefingeerde cultauteur JT Leroy, is schuldig bevonden aan fraude, zie NRC-Boekenblog. Zie ook dit stuk uit The New Statesman.
**De Franse krant Libération had donderdag jl. een uitgebreide special met tientallen leestips voor de zomer.
**Erwin Mortier bespreekt in De Volkskrant de Brieven van Keats (verschenen bij Athenaeum/Polak & Van Gennep) en schrijft: "Dik vijfhonderd bladzijden beslaat deze zeer welkome en wondermooie vertaling van dit vitale onderdeel van Keats’ literaire productie, en dan gaat het nog om een selectie [...] Er dringt zich de niet geheel rechtvaardige bedenking op dat Keats’ dichtwerk bijna een voetnoot bij het epistolaire oeuvre vormt." Zie ook de recensie van het zopas verschenen brievenboek van Gerard Reve aan zijn uitgever Bert de Groot, Moedig voorwaarts.
**Renate Dorrestein windt zich in Trouw op over haar critici, die in groten getale haar roman Echt Sexy afkraakten. Ze concludeert: "Sinds Multatuli Max Havelaar schreef, weten we hoe natuurlijk de verbinding tussen literatuur en engagement is. Het is mijn hoop dat alle wereldvreemde recensenten de weg daarnaar terugvinden – hun dagen konden anders weleens geteld zijn." We trillen van angst.
**Ooit al gehoord van de Book Cart Drill Team World Championschips?
**Een recensie van The New Oxford Book of Literary Anecdotes (ed. John Gross) bij de Claremont Review of Books
**Reinier Kist heeft in NRC-Handelsblad een gesprek met Bernard Wesseling, dichter vol branie en recente winnaar van de C. Buddingh'-prijs.
**Morgen vindt de immer voortreffelijk gestoffeerde Boekenmarkt in Dordrecht plaats, de één na grootste in Nederland met 550 boekenkramen, zie hier en daar. De Papieren Man is op post.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening