Brieven T.S. Eliot binnenkort gepubliceerd

Thomas Stearns Eliot (1888-1965), schrijver van meesterwerken als The Waste Land en Four Quartets, blijft ondanks wereldwijde, niet opdrogende academische aandacht een van de meest enigmatische en fascinerende figuren van de 20ste-eeuwse literatuur. Van de winnaar van de Nobelprijs Literatuur 1948 liggen in de archieven duizenden brieven en verschillende ongepubliceerde teksten te wachten die het raadsel kunnen helpen ontsluieren. Vivien Eliot, zijn tweede vrouw, voormalige secretaresse en beheerder van de nalatenschap, hield tot nu toe nieuwsgierige onderzoekers steeds op een afstand. Volgens een bericht in The Independent komt daar binnenkort verandering in. Faber and Faber, Eliots vroegere uitgever en werkgever, bereidt samen met de weduwe meerdelige uitgaven voor van het proza en de briefwisseling. Voor de bezorging van de brieven is Hugh Haughton, verbonden aan de York University, gecontracteerd en hij is alvast enthousiast: ‘Het is een buitengewoon archief. Eliot was niet alleen een van de grootste moderne dichters, maar ook criticus, politiek commentator, uitgever en toneelschrijver. Het is prachtig nieuws dat de deuren van het archief nu opengaan en het zal de manier waarop we Eliot lezen en begrijpen doen veranderen.’ De brieven kunnen misschien de theorie die Paul Claes recent in zijn nieuwe vertaling van The Waste Land naar voren bracht, bevestigen of ontkrachten. Claes is van mening dat het lange gedicht over niets anders gaat dan het op de klippen gelopen eerste huwelijk van de schrijver. Zie ook dit eerdere DPM-bericht. [afbeelding: T.S. Eliot, door John Alcorn, 1978]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening