Orwells 1984 is 'boek van de twintigste eeuw'

De roman 1984 van George Orwell (1903-1950) is door de lezers van The Guardian uitgeroepen tot het definitieve boek van de twintigste eeuw. Paranoia, propaganda en een soort toestand van voortdurende oorlog zijn immers de voornaamste karakteristieken van de voorbije eeuw, zo blijkt uit het onderzoek waarbij lezers hun stem konden uitbrengen op 50 boeken uit de twintigste eeuw. Orwells anti-utopie over het Big Brother-totalitarisme haalde het met groot verschil en werd met 22% van de stemmen uitverkoren. 1984 verscheen in 1948, maar, zo schrijft de krant, de voortdurende relevantie van het boek wordt aangetoond door de mate waarin het concept en de terminologie van het boek - Big Brother, Newspeak, Double Think - in het dagelijkse taalgebruik zijn binnengesijpeld. Bij de tien boeken die de twintigste eeuw het best capteerden, bevindt zich ook het dagboek van Anne Frank, The Great Gatsby van Scott F. Fitzgerald, Heart of Darkness van Joseph Conrad, The Catcher in the Rye van J.D Salinger, Huxley's Brave New World en zelfs ook Bridget Jones' Diary (Helen Fielding). Zie hier voor talloze Orwelliana en bronnen over 1984.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening