Cormac McCarthy geeft eerste tv-interview ooit aan Oprah

De Amerikaanse auteur Cormac McCarthy, legendarisch kluizenaar en vaak beschouwd als de grootste levende Amerikaanse schrijver, heeft dinsdag op 73-jarige leeftijd zijn eerste televisie-interview ooit gegeven. Hij deed dat in de veelbekeken talkshow van Oprah Winfrey, zo meldt CBC. Het gesprek was wel vooraf opgenomen. Voor haar populaire Amerikaanse tv-boekenclub had Winfrey in maart het met de Pulitzer Prize bekroonde boek The Road van McCarthy uitverkoren, een voor haar doen ongewoon 'donkere' keuze (zie dit eerdere bericht op het NRC-Boekenblog). Dat vormde de aanleiding van het gesprek. Het boek is een post-apocalyptisch verhaal, waarin een vader en een zoon zich staande proberen te houden in een door een atoomoorlog verminkt gebied. De door Oprah geselecteerde boeken verkrijgen automatisch bestsellerstatus in de VS, de verkoop kan tot 950.000 exemplaren oplopen. Winfrey gaf toe dat het inderdaad een ongebruikelijke keuze was maar zei dat het boek "so extraordinary" was dat ze het per se wou opnemen. McCarthy stak van wal door te verklaren dat hij niet gelooft in praten over zijn literair werk, hoewel hij geen objecties heeft tegen de media. "Ik geloof niet dat het goed is voor je hoofd. [...] Je stopt heel wat tijd in het schrijven van een boek, je zou er niet moeten over praten. Je kunt er beter aan werken", zo zei de 73-jarige auteur. Toch besprak McCarthy met Oprah een boel onderwerpen: zijn arme jeugd in Chicago, zijn late vaderschap en de manier waarop zijn zoon een inspiratiebron vormde voor The Road. De basis van het boek werd gelegd tijdens een trip naar El Paso, vier jaar geleden. Zie ook dit DPM-bericht over de Pulitzer Prize voor McCarthy.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening