Nigeriaanse auteur Adichie krijgt Orange Prize for Fiction

De Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichie (°1977) is met haar boek Half of a Yellow sun tot winnaar uitgeroepen van de Orange Broadband Prize for Fiction, zo meldt de BBC. Volgens de bookmakers was ze ook de gedoodverfde favoriet. De prestigieuze Britse prijs bekroont jaarlijks het beste boek van een vrouwelijke Engelstalige fictieauteur en is 30.000 pond (44.000 euro) waard. Op de shortlist stond onder meer Booker Prize-winnaar Kiran Desai en haar boek The Inheritance of Loss.
Half of a Yellow Sun is Adichie's tweede boek en speelt zich af tijdens de burgeroorlog in Biafra in de jaren zestig. Biafra wilde zich toen afscheuren van Nigeria. Het boek verscheen in augustus 2006 ook in het Nederlands (onder de titel Een halve gele zon) bij Atlas en werd hier gunstig ontvangen door de kritiek en geeft naar verluidt een goed beeld van vijf mensen in oorlogsomstandigheden. Toch werd her en der ook gesuggereerd dat het boek literair gezien niet altijd evenwichtig is verteld. Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee prees het boek. In 2004 had Adichies debuutroman Purple Hibiscus al een nominatie gekregen voor de Orange Prize. De 29-jarige Adichie volgde een opleiding in creative writing aan de John Hopkins-universiteit in de VS. Vorig jaar ging de prijs naar Zadie Smith voor haar boek On beauty. Meer details in The Guardian. Zie ook deze eerdere DPM-missive.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening