José Saramago schampert over democratie en Europa

De Brusselse weekkrant Brussel Deze Week pakt uit met een opmerkelijk interview met de 85-jarige Portugese schrijver José Saramago, Nobelprijswinnnaar Literatuur 1998, waarin hij scherpe standpunten inneemt over de democratie en Europa. Hij vindt dat er te weinig wordt nagedacht over de fundamenten en inhoud van het begrip democratie. De "zelfverklaarde pessimist en communist" zegt er ook dat "het gezicht van de nieuwe wereld nu eenmaal onrechtvaardigheid heet." Over de democratie is de auteur van De stad der blinden hoogst schamper: "Als politici om een stem van de mensen smeken, dan is het niet om de beloftes die ze uiten, waar te maken, wel om met die stem ‘politiek te voeren’. Ongeacht wat vóór de stemdag beloofd werd. Het stembolletje van de burger wordt misbruikt. Neen, de democratie is een façade, waarachter weinig schuilt.” Over de nieuwe invulling van Europa is hij al evenmin te spreken: “Het begrip ‘Europa’ blijft heel bizar. Europa weet zelf niet wie het is. Er wordt over Turkije gesproken als over een Quartier Latin in Parijs. Nog maar eens een land erbij. En nog een, en nog een... Waar moet dat eindigen? In Azië?" Ook over Portugal doet hij gepeperde uitspraken. Op de vraag 'U kunt toch niet ontkennen dat de Unie Portugal en andere landen uit een ander tijdperk heeft gehaald?' zegt Saramago: “Maar waar naartoe? Naar de aanleg van autostrada’s? In Portugal worden scholen gesloten. En kraamklinieken. Alles wordt privé. Is het daarvoor dat we de Revolução dos Cravos [Anjerrevolutie] hebben gevoerd?" In het najaar komt Saramago naar Brussel in het kader van Europalia om er in debat te treden. Verbaal vuurwerk is inbegrepen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-06-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening