Britten grijpen meer naar boeken dan 30 jaar geleden

De Britten - en in het bijzonder de vrouwelijke eilandbewoners - lezen meer boeken dan dertig jaar geleden. Dat zou blijken uit een doorgedreven analytisch onderzoek van de Universiteit van Manchester, die de tijdsbesteding van de Britten onderzocht aan de hand van duizenden zogenaamde time-use diaries in vijf landen en deze vergeleek in 1975 en in 2000. Het bericht staat te lezen in de Daily Telegraph. Een paradoxale verklaring voor dit toenemende leesgedrag zou zijn dat boeken ideaal zijn om hiaten op te vullen in het drukker wordende tijdsschema van mensen. "And with busier lives there are more gaps", zo schrijft BBC News. Terwijl de Britten in 1975 drie minuten per dag besteedden aan het lezen van een boek, zou dat in 2000 zeven minuten zijn geworden. Een andere mogelijke verklaring is het feit dat boeken goedkoper zijn geworden. Dat vrouwen dan weer meer boeken lezen dan mannen, verbaast niet: die tendens werd internationaal al vaker aangegeven. Het onderzoek zou wél aantonen dat Britten veel minder kranten en magazines lezen dan voorheen. Analyses van het Britse Office for National Statistics signaleerden in 2001 dan weer dat een kwart van de volwassenen in de voorbije 12 maanden geen enkel boek had gelezen. Ophef maakte destijds de verklaring van ex-Spice Girl Victoria Beckham dat ze in haar leven nog nooit een boek had gelezen.
De cijfers van het onderzoek geven ook aan dat in Noorwegen en Frankrijk (van 10 naar 18 minuten per dag) er eveneens meer boeken gelezen worden. In Nederland was er een zeer lichte daling, van 13 naar 12 minuten per dag (zij het dat dat laatste cijfer stamt uit 1995). Dr Dale Southerton, een van de onderzoekers, concludeert: "Mensen nemen zomaar aan dat er in het Verenigd Koninkrijk minder gelezen wordt, dan in het verleden. Het omgekeerde is waar.' [afbeelding: Reading is fun, prent door Maurice Sendak]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening