David Van Reybrouck weer bekroond voor 'Die siel van die mier'

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten 2007 toegekend aan David Van Reybrouck voor zijn toneeltekst Die siel van die mier (2004). De prijs is 6.250 euro waard en bekroont werken uit de periode 2002-2006. “Van Reybrouck bewijst met Die siel van die mier dat hij een rasauteur is, die ook het heel eigen idioom van het theater van nature beheerst”, zo schrijft het juryrapport. De monoloog Die siel van die mier is gebaseerd op Van Reybroucks bejubelde boek De plaag, het knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika, dat vorig jaar ook een nominatie kreeg voor de vijfjaarlijkse prijs voor proza van de KANTL. De jury meldt verder dat van Reybrouck “een aantal relevante ideeën uit zijn boek naar het toneel [wist] te ‘vertalen’. [...] Op die manier komt het universele karakter van zijn gedachtegoed extra uit de verf. [...] De oorspronkelijke tekst kan gelezen kan worden als een parabel over de mensenmaatschappij, meer specifiek de maatschappij die zich in koloniaal Afrika gevormd heeft, en over wat die maatschappij met de individuen doet." Van Reybrouck ontving in 2004 al de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Die siel van die mier. De KANTL-prijs wordt hem op 17 oktober overhandigd in de gebouwen van de Academie te Gent.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening