'Kuifje in Afrika' verbannen uit kinderboekenrek

Het stripalbum Kuifje in Afrika is in Groot-Brittanië het voorwerp van een rel. De Amerikaanse uitgever Borders heeft aan zijn boekhandels in Groot-Brittannië gevraagd om het stripalbum Kuifje in Afrika (oorspronkelijk Kuifje in Congo) te bannen uit de kinderrekken en het over te brengen naar de volwassen graphic novel-afdeling, zo melden De Morgen én The Guardian. De beslissing viel nadat de Britse vereniging voor rassengelijkheid (CRE) dit tweede Kuifje-avontuur bestempelde als "vol van racistische stereotypen." De CRE argumenteert dat het album "elementen bevat die voor sommige lezers schokkend kunnen zijn". De commissie onderzocht de zaak nadat een klant in een Londense Borders-winkel protest had aangetekend.
Kuifje in Afrika werd door Hergé getekend in 1930-1931, toen het land nog een kolonie was. De commissie vindt dat Hergé van de bevolking "inheemse wilden" maakt, die worden tentoongesteld als "apen" en "spreken als imbecielen." De woordvoerster van het CRE zei nog dat de enige plaats voor het boek het "museum" is, samen met een bordje waarop staat dat het boek "old-fashioned, racist claptrap" is. In de hertekende versie werd zowel aan het "debiele" taalgebruik als aan de karikaturale tekeningen van de Congolezen geremedieerd. In de strip wordt Kuifje ondermeer chef gemaakt van een Afrikaans dorpje. Borders meldde nog dat het geen censuur wil plegen en dat de klanten de keuze moeten maken, vandaar de beslissing om het boek te verhuizen naar de volwassenenafdeling. Waterstone's overweegt intussen iets gelijkaardigs. Boeiend is ook dit opiniestuk over de kwestie uit The Times door Anne Fine.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening