Vals paspoort van Pablo Neruda gerecupereerd

In 1948 diende de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar literatuur Pablo Neruda (1904-1973) zijn geboorteland te ontvluchten vanwege een donderspeech over het beleid van regeringsleider Videla. De valse identiteitspapieren waarmee hij dat deed – onder de naam Antonio Ruiz – werden recentelijk aan de Fundación Pablo Neruda geschonken. Over de barre tocht naar Argentinië zelf zou Neruda het in 1971 tijdens zijn nobelprijstoespraak hebben. Het was de periode waarin hij verschillende gedeeltes schreef van de Canto General, het bekende epische gedicht over de tragische geschiedenis van Latijns-Amerika. De communistische wereldreiziger vestigde zich na zijn vlucht na allerlei peripetieën in Parijs en trok er onder meer op met Pablo Picasso. Neruda keerde in 1952, na de val van de regering Videla, naar Chili terug en werd er een gezien figuur in progressieve en literaire kringen.
Vandaag is het overigens precies 103 jaar geleden dat Neruda werd geboren, en dat wordt in Chili met verschillende festiviteiten herdacht. Voor wie het Zuid-Amerikaanse land een bezoek brengt, zijn Neruda’s verschillende woningen – La Chascona in Santiago, Casa de Isla Negra en La Sebastiana in Valparaíso – het hele jaar door bijzonder prettige bezienswaardigheden. [afbeelding: het valse paspoort van Neruda]
Tags: Nobelprijs, Spaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 12-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening