Russische performancedichter Dmitri Prigov (66) gestorven

Maandagmorgen is de Russische dichter en schilder Dmitri Prigov gestorven aan de nawee├źn van een hartaanval die hem op 7 juli had getroffen, zo meldt Fox News. Prigov gold als een van de belangrijkste dichters van het post-Sovjettijdperk en maakte furore met performance-optredens, in het kader van de met zijn kompaan Lev Rubinstein opgerichte 'conceptualistische school'. In de jaren zestig lag hij regelmatig in de clinch met de Russische autoriteiten en werd zijn werk verspreid via de samizdat. In 1986 werd hij gedetineerd in een psychiatrische instelling, maar na een petitieactie weer vrijgelaten. Hij schreef tijdens zijn leven ruim 30.000 gedichten, waarbij hij veel inspiratie putte uit zijn geliefkoosde Moskou. In 1993 kreeg hij de Poesjkinprijs. Lees bij de Franse literaire website Evene een interview met Prigov, die tijdens zijn geruchtmakende optredens zelfs danste en zong.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening