Europese literatuurprijs voor Magda Szabó

In Frankrijk is onlangs voor de eerste maal de Prix Cévennes uitgereikt. Dat is een nieuwe grote literatuurprijs, die jaarlijks de beste Europese roman wil bekronen en een geldwaarde heeft van 20.000 euro. De eerste laureate is de Hongaarse Magda Szabó met De Katalinstraat, een boek dat het tragische leven van drie gezinnen volgt in de Katalinstraat.
Op de goed gestoffeerde longlist stonden onder meer de Oostenrijkse Elfriede Jelinek, de Deen Jens Christian Grondahl, de Spanjaard Javier Cercas, de Fransman Laurent Mauvignier, de Brit Ian McEwan, de Hongaarse Magda Szabo, de Portugees José Saramago, de Noor Per Petterson en de Zwitser Pascal Mercier. De preselectie van de boeken was gebeurd door een tiental onafhankelijke Franse boekhandels en in de jury die vervolgens haar keuze maakte zetelden onder meer de Nederlandse literatuurcritica Margot Dijkgraaf en de vermaarde auteur-bibliofiel Alberto Manguel. Voorwaarde was ook dat de boeken in het Frans vertaald waren.
Het boek van Szabo dateert wel al van 1969 en werd in 1974 in het Frans vertaald. Het boek is in het Nederlands als Pandorapocket beschikbaar en verscheen in 2004 voor het eerst in Nederlandse vertaling. Szabó's roman De deur kreeg eerder al de Oxford-Weidenfeld Prize en de Independent Foreign Fiction Prize. Zie ook ons eerder bericht over de Prix Cevennes en dit verhaal van Szabó destijds in De Brakke Hond.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening