Honderdste verjaardag Albert Moravia in mineur

Op 28 november 2007 is het precies honderd jaar geleden dat de Italiaanse schrijver Alberto Moravia (1907-1990) werd geboren. Italië ontvouwt diverse herdenkingen doorheen het hele land voor de Romeinse romanschrijver van onder meer De onverschilligen, de antifascistische roman De conformist en De verveling. Moravia leidde een bijzonder rijkgevuld leven en stelde op een pregnante wijze vervreemding, seksualiteit en een apart soort existentialisme aan de orde. Maar zijn ster is getaand in het hedendaagse Italië. Het tijdschrift Il Velino maakt zich ernstige zorgen over de dalende populariteit van Moravia, die zijn eerste plaats in het pantheon van 20ste eeuwse Italiaanse schrijvers dreigt te verliezen, een plaats die hem vijftig jaar lang wél toekwam.
Il Velino legde de kwestie voor aan een paar experten. Schrijver Raffaele La Capria wijt de terugval van Moravia aan de druk en competitie tussen uitgeverijen om steeds maar weer nieuwe namen te willen ontdekken, vooral ook uit het buitenland. "Als gevolg daarvan is de literaire markt zodanig verrijkt dat echt belangrijke schrijvers in de schaduw komen te staan." Alberto Asor Rosa vindt het daarentegen een normale evolutie van de smaak van het publiek: “Moravia schreef zijn eerste roman bijna tachtig jaar geleden. Logisch dat zijn oeuvre en zijn literaire stijl al eens als verouderd wordt bestempeld. [...] Het is niet de kritiek die er op aanstuurt om hem onder de mat te schuiven, het is gewoonweg het werk van de tijd. Ik denk niet dat Moravia nog een intellectueel rolmodel wordt.” Giulio Ferroni ziet de oorzaak van de dalende populariteit in zijn radicale pessimisme, zeker omdat hij die verwoordde binnen het kader van een bourgeoisgeneratie die in Italië niet langer bestaat. Vooral de vroege werken van Moravia blijven volgens Ferroni overeind. Ook Silvio Perrella beschouwt de Moravia-baisse als "puur fysiologisch": "Het is normaal voor een auteur om na je dood enigszins vergeten te raken. Hoewel er veel auteurs zijn bij wie het omgekeerde gebeurt, denk maar aan Italo Calvino." Elisabetta Rasy is er van overtuigd dat Moravia zal 'terugkrabbelen': "Hij zal terug in de gunst geraken, maar het is normaal dat hij door deze stille fase moet." Een andere expert wijst tenslotte op het feit dat Moravia's roem destijds snel overvleugeld werd door het succes van Pier Paolo Pasolini. Moravia was zelf een pleitbezorger van Pasolini. Diens vroege werk werd gepubliceerd in Nuovi Argomenti, het literaire tijdschrift dat Moravia bestierde. Wie zich in de levensgeschiedenis van Moravia wil verdiepen, kan dat in de interview-biografie van Alain Elkann, Het leven van Moravia (in 1991 verschenen bij de Wereldbibliotheek, waar destijds ook de meeste van zijn boeken in Nederlandse vertaling uitkwamen). [foto Alberto Moravia, in 1988 te Rome, door Priscilla Rattazzi]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening