Polemiek omtrent nieuwe roman Mazarine Pingeot over 'diepvriesmoorden'

Op basis van louter de flaptekst is in Frankrijk al een fikse polemiek ontstaan omtrent het nieuwe boek van Mazarine Pingeot (°1974), romancière én bekend als de buitenechtelijke dochter van wijlen president François Mitterand. De 150 pagina's tellende roman Le cimetière des poupées verschijnt pas op 22 augustus bij uitgeverij Julliard, maar intussen doet al een petitie de ronde om het boek te verbieden, zo meldt het Franse boekenvakblad Livres-Hebdo. Volgens diverse bronnen inspireert Pingeot zich in het boek op waargebeurde feiten, die onderdeel vormen van een nog niet beeïndigd strafrechterlijk proces. De 'docufictie' zou handelen over de affaire-Courjault. Véronique Courjault zit momenteel in Orléans opgesloten op beschuldiging van moord op haar eigen kinderen. Haar echtgenoot trof één jaar geleden in Seoel (waar het koppel als expats verbleef) de lijken van hun twee baby's in de diepvriezer aan en is beticht van medeplichtigheid. De baby's bleken door Véronique respectievelijk al vermoord in 2002 en 2003, iets wat de vrouw heeft bekend. De "diepvriesmoorden" zorgden internationaal voor afgrijzen. Jean-Louis Courjault is intussen wel op vrije voeten, maar staat onder juridisch toezicht. De man is in het geheel niet opgezet met het aangekondigde boek van Pingeot. Hij heeft in Chinon (de plaats waar het koppel afkomstig van is) en in de omgeving van Tours een petitie opgestart om de publicatie van het boek tegen te houden. Hij zou intussen 200 handtekeningen hebben verzameld en wacht de verschijning van het boek af om verdere juridische stappen te ondernemen. Uitgeverij Julliard heeft deze week een perscommuniqué verspreid waarin ze formeel de link van het boek met de zaak-Courjault ontkent. "Journalisten, nochtans door ons anders ingelicht, hebben gedacht te moeten schrijven dat het boek handelt over het drama van de familie Courjault", luidt het. Nochtans pakt de uitgeverij uit met de kop "Fiction ou fait divers?", zo benadrukt Livres-Hebdo. Julliard schrijft niettemin: "In naam van een onschendbaar recht op vrijheid van meningsuiting heeft Mazarine Pingeot het recht, zoals elke schrijver, om gebeurtenissen aan te wenden die haar in het bijzonder raken en op basis daarvan een totaal verzonnen geschiedenis te schrijven [...] en puur fictionele personages te creëren." Zie over de polemiek rond het boek ook Le Parisien en de blog van Pierre Assouline in Le Monde. Op de site van Julliard staat alvast een fragment te lezen uit het boek. Onlangs nog besteedde het Canvasprogramma Terzake aandacht aan de 'diepvriesmoorden' van Courjault. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening