Harry Mulisch 80 jaar, van Amsterdam tot Australië

Harry Mulisch (°1927) wordt deze zondag 29 juli tachtig jaar en dat zullen we geweten hebben. Je vindt geen enkel belangrijk dagblad of tijdschrift zonder een beschouwing over of interview met de meest ijdele schrijver der Lage Landen (van Knack, De Morgen, De Standaard, NRC-Handelsblad tot Vrij Nederland en De Volkskrant to name a few). Hoe verstrekkend en internationaal zijn faam intussen is geworden, blijkt uit het feit dat zelfs ook de Australische krant The Age de gelegenheid aangrijpt voor een portretinterview met Mulisch. The Age noemt hem "a national conscience of a society troubled by its history of nazi occupation." Mulisch toont zich nogmaals erg verguld met de nominatie die hem dit jaar te beurt viel voor de Man International Booker Prize.
Zoals bekend wordt Mulisch morgen in de bloemen gezet met een viering in het Amstel Hotel, zie hierover De Morgen. Pas op 15 september wordt echter een groot huldefeest aangericht. Er verschijnen - zoals hier ook al gesignaleerd - bij wijze van hulde eveneens zes novellen van Nederlandse schrijvers die zich telkens baseren op een boek van Mulisch. De boeken verschijnen tussen 26 juli en 20 augustus. Abdelkader Benali bijt de spits af met De eeuwigheidskunstenaar, waarvoor hij zich baseerde op De Procedure, De ontdekking van de hemel, Siegfried, De pupil en Voer voor psychologen. Tijdelijk is De Aanslag van Mulisch zelf beschikbaar voor 5 euro. Verdere gelegenheidspublicaties zijn Lachspiegel, een verzameling Mulisch-karikaturen en Onsterfelijk leven waarin interviews met Mulisch zijn verzameld.
Tot slot is ook het Propria Cures-curiosum Bestrijd het leed dat Mulisch heet vermakelijke kost. Het bevat een keuze uit de beschouwingen die het Amsterdamse studentenweekblad de voorbije halve eeuw aan de schrijver wijdde en is nu in een uitgebreide editie beschikbaar bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening