Japanse schrijver Makoto Oda (75) overleden

Op 75-jarige leeftijd is in Japan de schrijver Makoto Oda overleden, zo melden AFP en Asahi.com . Hij staat vooral bekend voor zijn pacifisme en was een van de leidende figuren van de Japanse oppositie tegen de oorlog in Viëtnam. Hij stichtte in 1965 de beweging Beheiren ('vrede voor Viëtnam'). De organisatie zette geldinzamelingen op waarmee ze in de New York Times en de Washington Post opvallend grote advertentieruimte afkochten tegen de Viëtnam-oorlog. De linkse schrijver had in 1961 een bestseller met Nandemo Miterayo (I'll go everywhere and see everything), geïnspireerd op een reis door Europa, het Midden-Oosten en Azië na zijn studies. Hi schreef in totaal liefst 105 boeken. Tijdens de laatste jaren van zijn leven verzette hij zich, samen met Nobelprijswinnaar literatuur Kenzaburo Oë, tegen het project van grondwetsherziening waardoor de conservatieve eersteminister Shinzo Abe de mogelijkheid zou krijgen om het Japanse leger ook in het buitenland te laten ingrijpen. Oda beijverde zich ook voor de slachtoffers van de aardbeving in Kobe. Zie deze uitgebreide portretten van Oda in Time en hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening