'Lettristische' dichter Isidore Isou (82) gestorven

Niet enkel cineasten als Bergman en Antonioni sterven in deze kwakkelzomer, de man met de zeis houdt kennelijk ook lelijk huis onder de schrijvers. In Frankrijk is op 82-jarige leeftijd de Roemeens-Franse dichter Isidore Isou overleden, zo meldt France 3. Isou was de drijvende kracht achter het zogenaamde "lettrisme", een beweging met aanvankelijk hemzelf als enige lid. Hij belandde in 1946 in Parijs en lanceerde daar in navolging van de futuristen en dadaïsten een poëzie die enkel met letters en tekens werkte. Hij verklaarde de dood aan het woord. Isou schreef een tiental bundels en geldt als een radicaal avantgardist, met een grote verbale agressiviteit. Hij gaf de beweging een theoretische onderbouw in La dictature lettriste (1946), de Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique (1946) en het Essai sur la définition et le bouleversement total de la prose et du roman (1950). Isou koesterde de meest boude plannen, die hij ook uitschreef in zijn Traité d'économie nucléaire (1949). Hij werkte ook voortdurend aan het immer uitdeinende La Créatique ou la Novatique (1941-1976), dat uiteindelijk 1390 pagina's telde. Later geraakte hij in het vaarwater van de situationist Guy Debord, op wie hij aanzienlijke invloed uitoefende. Isou's kretologie werd ook opgepikt door de straatrevolutionairen van mei 68. Zijn oeuvre werd later geëxposeerd in Frankrijk, de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. Zie ook deze webpagina waar je Isou aan het werk kunt horen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening