De gloedvolle schrijversportretten van Izis

Ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Maison Doisneau de la Photographie in Gentilly (vlakbij Parijs) is een fraai boek verschenen met een selectie uit de beelden die de fotograaf Izis maakte voor het tijdschrift Paris Match: Izis à travers les archives photographiques de Paris Match 1949-1969. (red. Laure Wanaverbecq). De catalogus bevat zowel gloedvolle, vrijwel klassiek geworden schrijversportretten van onder andere Colette, Steinbeck, Céline, Breton, Cocteau, Léautaud en Tristan Tzara als reportages over Algerije, Sevilla, Portugal, Israël en België in de periode van de koningskwestie, waarin Izis demonstreert hoe hij aan het label van 'photographe humaniste' is gekomen. De scenografie van zijn foto's dwingt de blik telkens naar de gezichtsuitdrukkingen en schroomt de gevoeligheid niet, net als ook bij Willy Ronis' beelden het geval is.
De in 1911 in Litouwen geboren Izis (echte naam Israël Bidermanas) heeft de fotografie in Frankrijk vooral tijdens de jaren 50 en 60 ten volle gekleurd. De discrete fotograaf en struiner, wiens fotoboeken Paris des Rêves en Paris des poètes zeer begeerde verzamelobjecten zijn, werkte vanaf het eerste nummer in 1949 voor Paris Match en bleef er ruim twintig jaar aan de slag. Parijs was zijn geliefkoosde werkterrein. Hij haalde er tal van schrijvers, kunstenaars en filmmakers voor de lens en raakte intens bevriend met Jacques Prévert (met wie hij samen een aantal boeken maakte) en met fotografen als Brassaï, Doisneau en Cartier-Bresson. De tentoonstelling in het Maison Doisneau loopt nog tot 5 augustus 2007. Vaut le détour. [boekcovers: eigen collectie De Papieren Man]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening