On the road ter verdediging van onafhankelijke boekhandel

De Amerikaan Larry Portzline is een grootscheepse en originele actie begonnen ter verdediging van de zelfstandige boekhandel in de Verenigde Staten, zo meldt Boekendingen. Vanaf 1 april 2008 maakt de man een reis van 10 weken door 50 Amerikaanse staten, waarbij hij zowat 200 onafhankelijke, plaatselijke boekenzaken zal bezoeken en er gedetailleerd verslag zal over uitbrengen. De grote middelen worden niet geschuwd voor de tournee onder het motto 'Why Indie Bookstores matter'. De bezochte boekhandels mogen zich verwachten aan interviews en video-opnames, die hij later op een weblog zal plaatsen. Portzline hoopt daarmee de bedreigde boekenzaken een hart onder de riem te steken, zo meldt hij in zijn persbericht. Portzline benadrukt hun belang voor de lokale gemeenschap: "Ze zijn ontmoetingsplaatsen voor de gemeenschap, culturele centra, leespromotoren, pakhuizen van kennis, verdedigers van de vrije meningsuiting, you name it.”
Portzline, afkomstig uit Harrisburg (Pennsylvania), is niet aan zijn proefstuk toe. In 2003 begint hij met het organiseren van Bookstore Road Trips, wat een poos later resulteert in de 'grassroots movement' Bookstore Tourism. Die onderneemt georganiseerde reizen naar steden om er in groep onafhankelijke boekhandels, bibliotheken of literaire plekken te gaan bezoeken, blijkbaar met behoorlijk wat succes. Ook de boekhandels vinden het uiteraard prima als promotiekanaal, al moet het ook wel iets bangelijk hebben om een groep van pakweg 25 man in één keer over de vloer van je zaak te krijgen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening