'Personages' van belaagde Franse schrijver veroordeeld

Vijf landbouwers uit het Franse dorpje Lussaud, die in 2005 de Franse schrijver Pierre Jourde hebben aangevallen, zijn gisteren veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf met uitstel, zo meldt Le Monde. Enkel de oudste onder hen, een 72-jarige landbouwer, kwam er vanaf met een boete van 500 euro. Het vijftal belaagde de schrijver nadat ze zich als personage in zijn roman Pays perdu (2003) meenden te herkennen. Het boek borstelde een fresco van het vergeten bergdorpje Lussaud in de Cantal-streek en gaf - volgens de vijf - een niet erg geflatteerd beeld van de inwoners van het gehucht. Jourde kwam met verhalen over het drankgebruik, promiscuïteit en de eenzaamheid in het bergdorpje en schreef dat het bezit van slechts één tand er gold als een statussymbool; Op 31 juli 2005 kwam de schrijver met zijn levensgezellin en drie kinderen aan in het dorpje om er - zoals elk jaar - vakantie te nemen. Tijdens het uitladen van de bagage werd de wagen van Jourde bestormd door het woedende vijftal uit Lussaud. De belagers, tussen de 39 en 72 jaar, gingen over tot geweld en vuistslagen. Twee kinderen van Jourde kregen met racistische verwijten te maken. Jourde's 15 maanden oude baby werd licht gewond. De uitzinnige boeren gooiden ook met stenen naar Jourde en zijn gezin, die uiteindelijk ternauwernood kon ontkomen. De schrijver legde vervolgens klacht neer bij de rijkswacht en stelde zich burgerlijke partij. Het openbaar ministerie had zes maanden gevangenisstraf gevorderd. (zie DPM 23/6)[foto: Pierre Jourde]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening