VFL trekt geld uit voor culturele biografieën

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) start met een nieuwe subsidieregeling voor culturele biografieën. Daarmee wil ze het gebrek aan biografieën van eigen bodem een halt toeroepen. Het VFL wijst erop dat de biografie in de Angelsaksische wereld wél een volwaardig genre is. "Of het nu een rockster of een toppoliticus betreft, van elk publiek figuur is er wel minstens één biografie geschreven in het Engels." In Vlaanderen is de situatie daarentegen bedroevend. Van de belangrijkste kunstenaars, denkers of politici bestaan nauwelijks of geen gedegen biografieën. De VFL-regeling spitst zich toe op biografieën van personen die van betekenis zijn geweest voor de cultuur of de geschiedenis van Vlaanderen. Het gaat daarbij om figuren uit uiteenlopende maatschappelijke domeinen, zoals kunst en cultuur, media, politiek en economie. De subsidie, die kan oplopen tot een beurs van 40.000 euro, moet ervoor zorgen dat schrijvers een bepaalde tijd kunnen vrijmaken om zich helemaal aan hun biografieproject te wijden, waarbij ook research- en reiskosten in rekening worden gebracht. De subsidieregeling wordt tweejaarlijks georganiseerd, aanvragen kunnen tot 1 september (zie de documenten). In 2008 volgt de tweejaarlijkse subsidieronde voor schrijversbiografieën, een samenwerking tussen het VFL en de stichting Fonds voor de Letteren in Nederland.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening