Literair archief Hendrik De Vries naar Letterkundig Museum

De literaire nalatenschap van de dichter en beeldend kunstenaar Hendrik De Vries gaat naar het Letterkundig Museum in Den Haag, zo meldt Omroep C. Het bevat, naast dagboeken en foto's, heel wat brieven van generatiegenoten als Ter Braak, Marsman, Du Perron en Slauerhoff. Het is de Stichting Hendrik de Vries - Riek van der Zee die het archief aan het museum overdroeg.
De Groninger Hendrik de Vries (1896-1989) was de zoon van de taalgeleerde Dr. Wobbe de Vries. Hij debuteerde in 1917 met Het gat in Mars en het Milagrat en wordt wel omschreven als een "vroege surrealist." Het magische, onderbewuste en de wereld van de droom staan centraal in zijn poëzie. Ook zijn reizen door Spanje oefenden een grote invloed uit op zijn werk en resulteerden in vertalingen als Spaansche volksliederen (1931) en Coplas (1935). De dichter ontving onder meer de Constantijn Huygensprijs (1962) én de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde (1973). Onlangs verscheen bij Meulenhoff een stevige biografie van Hendrik De Vries, geschreven door Jan van der Vegt.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening