Katten in Hemingway-museum inzet van juridische uitputtingsslag

De zowat 50 residerende katten in het vroegere woonhuis van Ernest Hemingway in Key West, Florida, zijn de inzet van een hilarisch conflict, zo melden zowel The Guardian als de Miami Herald. Het Ernest Hemingway Home and Museum moest van het US Department of Agriculture (USDA) een tijdlang dicht omdat de katten er niet vrij meer mochten rondlopen. Het gaat immers om een bijzonder soort 'polydactyle' katten, die meer tenen bezitten dan een normale poes en dus gelden als een zeldzame soort, waarvoor een vergunning nodig is. De dieren zijn merendeels afstammelingen van Hemingway's eigenste zestenige kat Snowball, zo wil het verhaal. Zodoende, argumenteert de dienst, moet het museum een licentie hebben om ze "tentoon te stellen." Voorlopig hebben de meertenige poezen met welluidende namen als Simone de Beauvoir, Emily Dickinson en Pablo Picasso de juridische strijd gewonnen en mogen ze nog even ronddartelen. De Key West City Commission nam het immers op voor het Hemingway Home and Museum en stond een uitzondering op de gemeentewet toe. Die bepaalt dat elk gezin slechts vier dieren mag houden. "De katten worden niet tentoongesteld als circusdieren. De kattenfamilie, afkomstig van de originele zestenige Hemingway-katten, zijn dieren van historisch, sociaal en toeristisch belang, een integraal onderdeel van de geschiedenis en de atmosfeer van het Hemingway House", zo luidt het.
De Nobelprijswinnaar had zijn poes Snowball in de jaren dertig gekregen van een scheepskapitein. In het huis op Key West werkte Hemingway onder meer aan For whom the Bell tolls en aan de kortverhalen van The Snows of Kilimanjaro. Binnenkort krijgt het conflict tussen het museum en het US Department een staartje voor de rechtbank. De rechter vindt dat er een modus vivendi moet worden gevonden over de vierpotigen. Maar eerst moet een kattenonderzoeker de populatie in kaart brengen en bestuderen. Het aanslepende conflict dateert van 2003 en beroerde een tijd geleden ook al USA Today. Overigens...dit artikel van CNN uit 1999 verwijst een aantal kattenverhalen rond het Hemingway House naar het rijk der legenden. Dat het museum bijzonder veel geld veil heeft om de kattenmythe te handhaven en zelfs een batterij advocaten onder de arm neemt, bewijst natuurlijk hun belang als bijkomende ferme publiekstrekker. [foto's: het Hemingway House and Museum op Key West, met één poes op de voorgrond + Hemingway aan het werk, samen met een opdringerige kat]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-07-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening