Poëzieschrift van Che Guevara uitgegeven

Voor het eerst komt er opening van zaken over de inhoud van een groen notitieboekje van de revolutionair Che Guevara waarin hij poëzie scheen bij te houden, zo meldt The Guardian. Binnenkort wordt het door een Mexicaanse uitgever uitgebracht. Che had het notitieboekje bij zich toen hij 40 jaar geleden werd neergeschoten door de CIA in een dorpje in de jungle van Bolivië. Naast een schriftje met codes waarmee hij met zijn revolutionaire achterban communcieerde, koesterde hij kennelijk ook een boekje met zijn favoriete gedichten, overgeschreven in zijn eigen handschrift. Hij zou het schrift hebben aangeschaft in 1963 in Tanzania.
Nadat Guevara tot Argentinië's grootste historische en politieke figuur werd verkozen, broedde een Mexicaanse uitgever op het plan om de gedichten uit te brengen. Twee jaar van verificatie gingen aan de uitgave vooraf. De bloemlezing zal nu voorafgegaan worden door een voorwoord van Paco Ignacio, de biograaf van Guevara, die spreekt van een "intieme bloemlezing met politieke en emotierijke gedichten." Onder de 69 gedichten zijn er onder meer van de beroemde Chileense schrijver Pablo Neruda, van de Cubaan Nicolas Guillen en van de Peruviaanse poëzievernieuwer Cesar Vallejo. [Che Guevara door Alberto Korda]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-09-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening