Jan Wolkers schrijft postzegelgedicht

De Nederlandse schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers heeft zijn nieuwste pennenvrucht een aparte bestemming gegeven: het gelegenheidsgedicht De zee schuimt... is terechtgekomen op een postzegel(-vel) van TNT post, waarin ook schilderijfragmenten van Wolkers zijn geïntegreerd. De postzegel werd aangemaakt in het kader van de zogenaamde Weken van de Kaart 2007. Wolkers liet zich inspireren door de zee en het licht van zijn woonplaats Texel, evenals door Botticelli's 'De geboorte van Venus.' Wolkers was in de wolken met het uiteindelijke resultaat: 'Dit is werkelijk wonderschoon! En wat heb je die kleuren mooi bij elkaar gekozen Lex! En wat mooi dat het zo allemaal doorloopt als een horizon", zo zei hij bij ontvangst van het vel aan ontwerper Lex Reitsma. Die wilde voor het postzegelblad per se ook iets doen met Wolkers beeldende werk: "De keus viel op de zogenoemde sneeuwschilderijen. Van een afstand lijken deze doeken vrij egaal van kleur, maar van dichtbij blijkt het om grillige reliëfstructuren te gaan met verschillende vaak verwante tinten. Wolkers zelf spreekt over deze abstracte werken als 'sneeuwstormen van kleur, die vol zitten met gedachten en herinneringen'." aldus Reitsma. In 1995 dook Jan Wolkers onrechtstreeks ook op in postzegelland: toen werd ter gelegenheid van het Jaar van de Film een zegel uitgegeven met een scène uit de verfilming van zijn boek Turks fruit.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-09-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening