Geloofd en geprezen (9)

De papieren man is terug van (te?) kortstondig weggeweest en beent weer bij met een paar updates, hier alvast over het literaire prijzengebeuren. In Nederland draaide het prijzencircus de voorbije week op een iets hoger toerental én zopas zag filmmaakster Miranda July zich bekroond met een vermaarde kortverhalenprijs.
**Miranda July krijgt de Frank O'Connor award ter waarde van 35.000 euro voor haar verhalenbundel No One Belongs Her More than You. Volgens de jury is het "a book of original genius". De Frank O'Connor Award is 's werelds best gehonoreerde literatuurprijs voor kortverhalen. Ook genomineerd waren de Israëlische schrijver Etgar Keret (die trouwens ook zonet zijn filmdebuut maakte) en de Nieuw-Zeelandse Charlotte Grimshaw. De website die July ter promotie van haar boek opzette, gooide bij de lancering van haar boek eveneens hoge ogen. Vorig jaar ging de prijs naar Haruki Murakami voor Blind Willow, Sleeping Woman.
**Het boek Zapdansen van Roel Bentz van den Berg werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs, goed voor 7.500 euro, zie ook Literatuurplein voor meer details.
**Voorbije vrijdag werden de zes nominaties voor de AKO-literatuurprijs bekendgemaakt. U kreeg ze intussen via allerhande media opgelepeld, maar desalniettemin: het gaat om Tirza van Arnon Grunberg (alreeds goed voor de Libris Literatuurprijs 2007 én de Gouden Uil), Het schervengericht van A.F.Th. Van der Heijden, Heb lief en zie niet om van Willem G. Van Maanen, Ararat van Frank Westerman, Mevrouw Verona daalt de heuvel af van Dimitri Verhulst en Transito van Joost Zwagerman. Twee grote kanonnen, twee non-fictieboeken, slechts één Vlaamse auteur (die twee jaar na elkaar genomineerd is, vorig jaar met De helaasheid der dingen) én een gerehabiliteerde outsider: zo kunnen we het lijstje lapidair samenvatten. Opmerkelijke gesneuvelden zijn Marcel Möring met Dis, Adriaan van Dis met De wandelaar, Marjolijn Februari met De literaire kring, Connie Palmen met Lucifer en misschien ook wel Tom Lanoye met Het derde huwelijk, Bernlef en Hella S. Haasse. Eveneens opvallend: geen vrouwen op de 'tiplijst'. Het verdict valt op 5 november tijdens een live-uitzending van het programma Pauw en Witteman. Vorig jaar ging de prijs naar Hans Münstermann met De bekoring. We komen in de loop van oktober uitgebreider op de nominaties terug. Zie intussen ook eerste analyses bij NRC-Handelsblad en Het Parool. [foto: Miranda July]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-09-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening