Franse filosoof-journalist André Gorz pleegt zelfmoord

De 84-jarige Franse filosoof, socioloog en journalist André Gorz, medestichter van het tijdschrift Le Nouvel Observateur, heeft zich samen met zijn chronisch zieke 83-jarige echtgenote Dorine maandag van het leven beroofd in hun woning te Vosnon (departement Aube).
Gorz, wiens echte naam Gérard Horst luidt, werd geboren in februari 1923 in Wenen, als zoon van een joodse postzegelhandelaar en een katholieke moeder. Hij werd in 1954 tot Fransman genaturaliseerd. Gorz bewoog zich lange tijd in het vaarwater van Jean-Paul Sartre, en verwierf bekendheid als existentialistisch marxist, voor wie de individuele autonomie een hefboom betekende tot maatschappijverandering. Tot zijn bekende boeken behoren Le Traître, Ecologie et politique, Ecologie et liberté en Métamorphoses du travail, waarin hij fel van leer trok tegen de uitwassen van het kapitalisme en pleitte voor een radicale ecologie. Gorz was ook sterk beïnvloed door de denkers van de Frankfurter Schule. Hij debuteerde als journalist bij Paris-Presse, waarna hij in 1955 onder dak werd genomen door Jean-Jacques Servan-Schreiber bij L'Express. In 1964 stichtte hij onder de naam Michel Bosquet en samen met Jean Daniel Le Nouvel Observateur. Gorz was een van de denkende boegbeelden van mei 1968, al betekenden de gebeurtenissen ook een ruptuur in zijn filosofische premisses. Hij behoorde eveneens langdurig tot de redactie van het sartriaanse tijdschrift Temps Modernes. Later nam hij geleidelijk meer afstand van het marxisme, onder andere met het ophefmakende Adieux au prolétariat uit 1980. In het ontroerende Lettre à D. Histoire d'un amour sloeg Gorz vorig jaar een heel ander register aan en betuigde hij op een aparte manier zijn liefde voor zijn toen al zwaar zieke echtgenote, een boekje dat uitgroeide tot een geheimtip. Enkele dagen voor zijn zelfmoord had Gorz in een brief aan een vriendin zijn verdriet over de verslechterende gezondheidstoestand van zijn echtgenote, die ook aan kanker leed, nogmaals geëxpliciteerd. Na de zelfmoord werden ook brieven aan nabestaanden aangetroffen. Zie eveneens deze obituary in Der Spiegel.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-09-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening