Jonathan Littell publiceert boek over Rex-leider Léon Degrelle

De Amerikaans-Franse auteur Jonathan Littell, vorig jaar goed voor de Prix Goncourt met zijn omstreden bestsellende roman Les bienveillantes, publiceert dit najaar bij Gallimard een korte studie over Léon Degrelle (1906-1994), de leider van de Belgische fascistische beweging Rex. Littell heeft zich gedeeltelijk op Degrelle geïnspireerd voor zijn personage Max Aue, de SS-beul in zijn roman Les bienveillantes. Le sec et l’humide wordt een linguïstische, kritische en psychoanalytische studie van Léon Degrelle, zo meldt het Franse boekenvakblad Livres-Hebdo. Degrelle toonde zich aanvankelijk een aanhanger van Charles Maurras van de Action Française, om later een onverholen fascistische koers te varen en vervolgens de kant van het nazisme te kiezen. Als aartscollaborateur vocht hij in het legioen 'Wallonië' aan het Oostfront aan de zijde van de Waffen-SS. Het boek van een honderdtal pagina's zal worden geïllustreerd met foto's van deze Russische campagne, afkomstig uit Belgische archieven. Littell baseerde het boek op notities naar aanleiding van zijn research voor zijn bestseller Les bienveillantes. Littell wil met Le sec et l'humide ook antwoorden op de kritiek die hij te incasseren kreeg op het personage van Aue en de flamboyante manier waarop hij met zijn bronnen zou zijn omgesprongen. De oplage van het boek zou beperkt worden tot 12.000, aldus Gallimard, die spreekt van een "complexe studie". Littell ontving voor Les bienveillantes naast de Goncourt ook de Grand Prix de l'Académie Française. De 900 pagina's tellende turf zou begin volgend jaar in vertaling bij De Arbeiderspers verschijnen. Zie ook dit eerdere DPM-bericht over Littell en de Goncourt.
Bovendien verschijnen er bij uitgeverij Fata Morgana dit najaar ook vier kortverhalen van Littell, Etudes, aangekondigd als de "eerstelingen" van de auteur. Ze worden voorzien van illustraties door Jesse Littell.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-09-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening