Nieuwe 'Revue internationale des livres et des idées' port literair debat aan

De Franse literaire magazinewereld heeft een nieuwe loot aan zijn stam. La Revue internationale des livres & des idées ligt er dezer dagen in de winkelrekken en is ontstaan uit ergernis over het gebrek aan aandacht dat reguliere media tegenwoordig aan literaire kritiek en boekenwezen zouden besteden. Daarbij gaat het blad veel aandacht schenken aan het non-fictieboek. Het tijdschrift, behoorlijk high-brow van opzet, wil in de Franstalige wereld een equivalent vormen van de Times Literary Supplement, de New York Review of Books, London Review of Books of ook Bookforum. Volgens de initiatiefnemers is het ook opnieuw tijd voor een grotere politieke dimensie in het intellectuele debat. Het tijdschrift neemt zich voor het actuele boek kritisch te benaderen, met essays en diepgaande stukken, aldus het editoriaal. Veel aandacht gaat naar het buitenland, en er zullen ook veel buitenlandse essayisten worden aangezocht, net zoals er ruimte komt voor vertalingen. Er wordt zonder bescheidenheid gesproken van "une revue sans équivalent par son ouverture sur la scène littéraire et intellectuelle internationale", waarbij wordt uitgehaald naar "la lecture-zapping des grands médias." In het eerste nummer staan onder meer bijdragen over Jean Hatzfeld en zijn Rwanda-boek La stratégie des antilopes, over de London Review of Books, over Jan Potocki, het boek French intellectuals against the Left enz. maar we bekennen ootmoedig dat de vonk nog niet meteen wilde overslaan. Zeker het aandeel actuele literatuur is vooralsnog beperkt. Een los nummer kost 5 euro.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-09-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening