Documentaire over Judith Herzberg zit vol aarzelingen

Morgenavond zendt de Nederlandse televisie een documentaire uit over de toneelschrijfster en dichteres Judith Herzberg (°1934): Bijna nooit... Judith Herzberg. Het uitzonderlijk portret is van de hand van Saskia van Schaik, die eerder een documentaire maakte over de vroeggestorven Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. De realisatie ervan liep niet van een leien dakje, omdat Herzberg zeer behoedzaam is over haar privé-leven, zo blijkt uit dit artikel in NRC-Handelsblad. Herzberg, de gevierde dichteres van de dagelijksheid, had vragen over het concept en kreeg het tijdens de opnames moeilijk. "Die twijfel aan het project laat Van Schaik steeds zien, waardoor het ook een film wordt over film maken", aldus NRC. Haar bewustzijn van de camera was groot. En Herzberg wilde elk cliché omzeilen: "Schrijvers die poseren voor hun boekenkast, dat is ook zoiets. Als ik dat zie, dan wil ik altijd meteen weten welke titels in die kast staan. Maar dat is een verkeerd soort nieuwsgierigheid. Misschien kijk ik dan wel naar de boeken die de schrijver daar heeft neergezet omdat hij van plan was ze weg te doen." Van Schaik moest met engelengeduld te werk gaan. Maar uiteindelijk kwam er iets uit de bus waar beiden zich konden mee verzoenen: "Ze was blij met de vorm, ook omdat ze geen ontroerende film wilde. Wel zei ze dat haar grappige kanten er niet inzaten."
De film gaat zondagmiddag in première op het Nederlands Filmfestival en is diezelfde avond al te zien bij de VPRO in het Uur van de Wolf om 23.15 uur (Nederland 2), later ook te herbekijken op de site.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-09-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening