Jeroen Brouwers krijgt Tzum-prijs voor 'de mooiste zin'

Met een zin uit de inleiding van zijn 'oerboek' In het midden van de reis door mijn leven (2006) heeft Jeroen Brouwers de Tzum-prijs op zijn naam geschreven. De Tzum-prijs 2007, uitgereikt door het gelijknamige literaire tijdschrift, bekroont de "beste zin in verhalend proza van het afgelopen jaar." Brouwers krijgt de kleinste literaire prijs van Nederland (waarde 52 euro en een wisselbeker) voor deze welluidende frase: "Al stond in het centrum van het huis een kachel als uit de machinekamer van een stoomschip en stortte ik deze vol kolen en hout uit het bos, ze verspreidde geen warmte, -zoals er ook van mij, volgestort met het witte water van de firma Bols, niet echt meer iets constructiefs uitging." De omvang van de prijs in euro's is gelijk aan het aantal woorden in de zin. Dit jaar is het prijzengeld "het hoogst". Vorig jaar ging de onderscheiding naar Tommy Wieringa voor een zin uit Joe Speedboot, maar ook Ilja Leonard Pfeijffer en Paul Mennes behoorden al tot de laureaten. Naar verluidt spande het ook tussen zinnen uit Boven is het stil van Gerbrand Bakker en Grunbergs Tirza, maar won Brouwers finaal makkelijk het pleit. "Dankzij het uitstellen van de mededeling ‘ze verspreidde geen warmte’ krijgt de zin een spannende opbouw. De zin vervolgt met een vergelijking die de jury ook kan waarderen omdat in dat deel de humor de desolaatheid van het eerste deel van de zin compenseert", aldus de Tzum-redactie.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-09-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening