Poolse auteur in de cel voor te levensechte moordfictie

De Poolse schrijver Krystian Bala, die in beschuldiging was gesteld van moord na het schrijven van zijn 'levensechte' misdaadroman Amok (zie eerder DPM-bericht), is door een Poolse rechtbank veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op de minnaar van zijn ex-vrouw, zo meldt USA Today & het VRT-nieuws.
Volgens de rechter kwamen de beschrijvingen in het boek tot in de gruwelijkste details overeen met die van een effectieve moord op een zakenman, wiens stoffelijk overschot in december 2000 in de rivier de Oder werd gevonden. In de Poolse kranten staat ook te lezen dat de bewijslast nog werd verzwaard door het feit dat hij de telefoon van de vermoorde man via internet had verkocht en enkele bezwarende uitspraken deed in het bijzijn van anderen.
Bala heeft altijd beweerd dat Amok louter gebaseerd is op krantenverslagen over de moord. In Amok beschrijft Bala hoe Dariusz J. wordt opgehangen. Dariusz J. bleek de vriend te zijn geweest van de ex-vrouw van de auteur. De vermoorde man, eigenaar van een klein advertentiebureau, werd eveneens gemarteld. Voor de aanvang van het proces had Bala aan de lokale pers verzekerd dat Amok een fictioneel werk is. Critici zagen het boek als een schets van een groep verveelde intellectuelen, die soelaas zoeken in drugs, alcohol en seks. Het agressieve en harde taalgebruik wordt afgewisseld met filosofische intermezzi. Bala heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van 25 jaar, maar gaat waarschijnlijk in beroep tegen het vonnis.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-09-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening