Boekontwerpen van Henry van de Velde geëxposeerd

Het Haagse Museum Meermanno, dat zich toespitst op de boekgeschiedenis, presenteert vanaf 22 september de tentoonstelling Boekontwerp tussen Art Nouveau en Nieuwe Zakelijkheid. Ze is integraal gewijd aan de boekkunst van de Belgische architect en ontwerper Henry van de Velde (1865-1957) en volgens de organisatoren is het voor het eerst dat de boekontwerpen van Van de Velde samen geëxposeerd worden. De met een grote veelzijdigheid begenadigde Van de Velde werkte in Nederland, België, Zwitserland en Duitsland: onder meer het Kröller-Müller museum in Otterlo en de Gentse Boekentoren behoren tot zijn bekendste realisaties, naast ook veel meubelen en zelfs zilver en keramiek. Ook als boekverzorger leverde hij indrukwekkend werk af. "Hij beschouwde het boek als leverancier van een dagelijkse dosis cultuur maar ook als monument voor de gedachten. Dit is terug te zien in zijn ontwerpen, waarin eenvoud en monumentaliteit hand in hand gaan. Zijn ontwerpen omspannen 50 jaar. In die periode ontwikkelt zijn werk zich van ‘ornament’ naar ‘lijn’", aldus het Museum. De tentoonstelling, georganiseerd naar aanleiding van de vijftigste sterfdag van Henry van de Velde, loopt van 22 september tot 25 november, en reist daarna door naar Weimar (Anna-Amalia Bibliotheek), het Gentse Designmuseum, Krakow (Universiteitsbibliotheek) en Berlijn. Ze gaat vergezeld van een uitgebreide catalogus. Zie ook hier voor meer informatie. Meer over leven en werk van Henry van de Velde in het boek van Steven Jacobs, Henry Van De Velde Wonen als kunstwerk. Een woonplaats voor kunst (verschenen bij Van Halewyck, 2005), een aanrader. [titelvignet van het tijdschrift 'Van nu en straks, ontworpen door Henry Van de Velde, 1893]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-09-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening