Papierman(d) - aflevering 37

Onregelmatig verschijnende rubriek met bij elkaar geveegde links, om het jaar alvast met aangescherpte literaire appetijt in te zetten:
**Hanif Kureishi is benoemd tot Commander in the Order of the British Empire. BBC News overloopt zijn carrière: van pornoauteur onder het pseudoniem Antonia French tot bestsellerschrijver. Zie ook The Guardian.
**George Steiner mijmert over zeven boeken die hij ooit wilde schrijven, maar in de project- of essayfase bleven haperen. En dat resulteert in de bundel My Unwritten Books. Recensie in The Philadelphia Inquirer: An epilogue to empty pages.
**Portret van David Smith in The New York Times, 'Librarian to the Stars', kennelijk de meest behulpzame bibliothecaris ter wereld, die tal van schrijvers bij hun naspeuringen begeleidt en in de watten legt.
**Na de dood van Kurt Vonnegut, Grace Paley en Norman Mailer: het einde van een literaire generatie? De Los Angeles Times zoekt het uit.
**In The Independent blikt Boyd Tonkin nog één keer terug op het jaar 2007 in het Britse boekenvak: A Year in Books.
**Achter de schermen van de Man Booker Prize, met jurylid Louise Doughty in The Telegraph.
**Wie vermoedt dat de dagen van het literaire magazine zijn geteld, heeft het verkeerd voor. Par contre, zo argumenteert The Observer. Springlevender dan ooit zijn onder meer The Paris Review, McSweeney's, n+1 en Arete.
**Arjen Fortuin wijdt in het NRC-Handelsblad beschouwingen aan de oogst aan Nederlandse debutanten: Debutantenbal 2007. U kunt meediscussiëren.
**Marja Pruis prakkezeert over 'het potloodje van de criticus' in De Groene Amsterdammer.
**Paul Depondt flaneert, drentelt, kuiert en vagabondeert door de stad, in het spoor van onder meer Eric de Kuyper (van wie we verrassend een nieuw boek mogen verwelkomen: Het teruggevonden kind) en Ann Meskens. Reportageachtige bedenkingen in De Volkskrant.
**Kees Fens bespreekt de tekstbundel Goud en koper in de boekenwereld van boekwetenschapper Frans A. Janssen, eveneens in De Volkskrant. Michaël Zeeman is verblijd met Praagse ironie, een nieuwe vertaling met verhalen van de Tsjechische cultauteur Bohumil Hrabal: 'De meester van de wrange grap.'
**Alle Lansu beschouwt in Het Parool het boek De handelaar in verledens van de Portugese auteur José Eduardo Agualusa.
**De VPRO-gids publiceert in dagelijkse afleveringen een digitaal kerstverhaal van Abdelkader Benali over de Marokkaanse jongen Chaib in afleveringen, tot 4 januari.
**De 15 beste boeken van het jaar volgens het onlangs licht gerestylede weekblad HUMO. Jeroen Brouwers mag met Datumloze dagen de honneurs waarnemen. Zie ook de tien beste bij De Groene Amsterdammer, met onder meer boeken van Haruki Murakami, Ian Mc Ewan, Julia Franck, Marjolijn Februari en Herman Stevens.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening