Peetvader van 'poésie sonore' Henri Chopin (85) overleden

Deze week raakte bekend dat de Franse avantgardische dichter en geluidsperformer Henri Chopin op 85-jarige leeftijd in Dereham (Groot-Brittannië) is overleden. Chopin wordt beschouwd als de uitvinder van wat hij zelf de 'poésie sonore' noemde: hij gebruikte bandrecorders, studiotechologie en gemanipuleerde geluiden van de menselijke stem in zijn gedichten. In 1957 verscheen Signes als resultaat van zijn doorgedreven experimenten met tape en stem. Vooral zijn tijdschrift Cinquième Saison en zijn revue OU maakten furore, waarin hij teksten, collages en audiovisuele uitgaves aan elkaar koppelde én onder meer William S. Burroughs onder dak nam. Chopin leunde nauw aan bij stromingen als het lettrisme en Fluxus. Hij was ook sterk beïnvloed door James Joyce, die Chopin via zijn vrouw had leren kennen. Hij co-regisseerde eveneens films als L'énergie du sommeil (1965). Bij UBUWEB kun je zijn manifest uit 1967 'Why I am The Author of Sound Poetry and Free Poetry' lezen, en een imposant geluids- en poëziearchief raadplegen.
Zie ook meer info bij het Klaraprogramma Mixtuur en dit mooie portret bij Brusselnieuws, naar aanleiding van een concert en eerbetoon van Henri Chopin in BOZAR op 15 december jl. Of het gebeuren uiteindelijk doorgang vond, is ons niet bekend. Ook Oorgetuige komt met een in memoriam en In Letterland had er eveneens oog voor.
EXTRA: Henri Chopin (die in zijn oude dagen kennelijk sterk op Paul Léautaud begon te lijken) in de weer met zijn taperecoders tijdens een optreden in Frankrijk in 2005, waarna hij een ongewone wall of sound optrekt. Niet voor gevoelige Eustachiusbuizen.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening