Weer internationale lof voor 'Omega Minor' van Paul Verhaeghen

De Vlaamse auteur Paul Verhaeghen blijft een opvallend goede internationale beurt maken met de ook eigenhandig gemaakte Engelse vertaling van zijn pièce de résistance Omega Minor. De 640 pagina's tellende roman waarin cognitieve psychologie, kwantumfysica, seks en de holocaust bizarre allianties aangaan, wordt nu ook lovend besproken in de Britse krant The Independent. Onder auteurs van grote romans die "wetenschap, technologie en psychologie" vervlechten, staat Verhaeghen volgens The Independent "dichter bij auteurs als William T. Vollmann, Don De Lillo en de onderschatte auteur James Flint dan bij Thomas Pynchon of David Foster Wallace." Hoewel het boek volgens de krant ontegensprekelijk "a curate's egg" is, zijn er weinig recente romans die de rijkheid ervan evenaren: "Ondanks een aantal smetten, is dit een ongewone intellectueel verstrekkende én bevredigende leeservaring", zo concludeert de krant.
"Hij is even goed in het zich inleven in de verbeelding van vrouwen die zich seksueel aangetrokken voelen tot neonazi's als in het beschrijven van wedijver tussen ambitieuze intellectuelen", zo luidt het nog. Ook zijn beschrijving van het Berlijn voor, tijdens en na de oorlogsjaren vangt lof.
The Financial Times had in oktober al waardering voor Omega Minor ("almost a masterpiece", maar vond het boek overpeperd met seks én aan het eind te absurd worden) en in het weekblad Time werd Verhaeghen (die sinds 1997 in de VS woont en momenteel als cognitief psycholoog werkzaam is aan het Georgia Institute of Technology) onlangs zelfs geïnterviewd. Hij werd daar in één adem genoemd met auteurs als W.G. Sebald, Thomas Pynchon en Günter Grass.
Omega Minor verscheen eind oktober bij Dalkey Archive Press. Dat het tot een Engelse vertaling kwam van Omega Minor, is te danken aan bemiddeling van de Amerikaanse schrijver Richard Powers, die regelmatig onze contreien frequenteert en ook een mondje Nederlands spreekt. Hij had het boek met enige hardnekkigheid geïntroduceerd bij de uitgeverij. Volgens Powers vat Omega Minor "the whole 20th century in one novel". Omega Minor (destijds verschenen bij Meulenhoff/Manteau) kreeg in 2005 een shortlistnominatie voor de Gouden Uil Literatuurprijs én werd later bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening