Royale tentoonstelling met tekenkunsten van Franse schrijvers

Het gereputeerde Franse instituut IMEC (dat zich bezighoudt met de bewaring en wetenschappelijke ontsluiting van schrijversarchieven) organiseert vanaf 19 januari 2008 een ambitieuze tentoonstelling met tekeningen van schrijvers. L'un pour l'autre, les écrivains dessinent put uit drie privé-archieven, waaronder de collectie van uitgever Pierre Belfond die van het onderwerp schrijverstekeningen een levenswerk heeft gemaakt en dit in 2003 vertaalde in het boek Dessins d'écrivains.
Er zal tekenwerk te zien zijn van meer dan honderd auteurs waaronder Victor Hugo, Charles Baudelaire, Guillaume Apollinaire, Guy de Maupassant, Paul Valéry, Max Jacob, Antonin Artaud, Henri Michaux, Roland Barthes, Michel Butor, Jean Cocteau, Christian Dotremont én de Amerikanen Henry Miller en William S. Burroughs. Soms gaat het om tekeningen in de marges van manuscripten, soms om een uitgesproken aparte artistieke uiting. Onder meer zelfportretten van Emmanuel Bove, Paul Verlaine en André Breton behoren tot de blikvangers. Van Apollinaire vallen diverse aquarellen en 'calligrammes' te bewonderen en ook Roland Barthes en Raymond Queneau waagden zich aan de waterverf.
De tentoonstelling is te zien tot 6 april bij het IMEC (Institut Mémoires de l'Edition Contemporaine) in de Abbaye d'Ardenne in het Franse Saint-Germain-en-Laye, vlakbij Caen (Normandie). Daarna verhuist ze naar Lissabon en komt ze ook in het Musée Communal van het Brusselse Elsene. Magazine Littéraire gaf in zijn januarinummer alvast een tintelend voorsmaakje én Le Nouvel Observateur zingt al bij voorbaat de lof. De tentoonstelling is omlijst met een catalogus die meer dan 300 reproducties telt én 39,50 euro kost (uitgave IMEC/Buchet Castel). [afbeelding: een 'calligramme' van Apollinaire uit 1918]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening