Hoog Frans eerbetoon voor Kader Abdolah

De Nederlands-Iraanse schrijver Kader Abdolah (°1954) wordt bedacht met een hoge Franse onderscheiding. Hij ontvangt de Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres (Ridder in de Orde van de Kunsten en de Letteren), naar aanleiding van de Franse vertaling van zijn boek Het huis van de Moskee bij Gallimard. De Franse ambassadeur Jean-Michel Gaussot zal Abdolah morgen het eremetaal plechtig toebedelen, zo meldt Omroep C.
De literaire carrière van Abdolah heeft de voorbije jaren een steile vlucht genomen. De uit Iran afkomstige Abdolah, die in 1988 als asielzoeker naar Nederland kwam, nam zich hardnekkig voor van meetaf aan in het Nederlands te schrijven. Tot zijn veelgelezen oeuvre behoren intussen verhalenbundels- en romans als De Adelaars, De meisjes en de partizanen, De reis van de lege flessen en Spijkerschrift, en columnbundels als Mirza. In het voorjaar wordt zijn nieuwe boek De koran van de boodschapper verwacht
De bestseller Het huis van de Moskee werd door het Nederlandse publiek vorig jaar getorpedeerd tot een tweede plaats bij de uitverkiezing van het beste Nederlandse boek aller tijden, na onder andere een intensieve campagne van uitgeverij De Geus, waar Abdolah's boeken verschijnen. Vier boeken kregen ook een Franse vertaling bij Gallimard.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening