Ayaan Hirshi Ali en Taslima Nasreen bekroond met eerste Simone de Beauvoirprijs

De eerste Prix Simone de Beauvoir pour la liberté des femmes gaat naar Ayaan Hirsi Ali en Taslima Nasreen, zo weet NRC-Handelsblad. De prijs is een initiatief van Culture-France en uitgeverij Gallimard en heeft een waarde van 20.000 euro. Hirshi Ali ontving de onderscheiding op 9 januari op een internationaal congres in Parijs, waar de honderdste geboortedag van de feministe en filosofe Simone de Beauvoir centraal stond. De prijs heeft als opzet "de vrijheid van vrouwen in de wereld te bevorderen." Hirshi Ali en Nasreen, die momenteel ondergedoken leeft in India, krijgen de prijs als ‘erkenning van hun moed en originele denkwijze waarvan hun werk en hun daden getuigen, in de strijd voor de vrijheid van denken en de vrijheid van meningsuiting’. De jury bestond onder meer uit Julia Kristeva (voorzitter), Sylvie Le Bon (de dochter van De Beauvoir) en onder meer ook journaliste Josiane Savigneau, de schrijfster Annie Ernaux, de cineast Claude Lanzmann, de filosofe Elisabeth Badinter en de Zweedse schrijver Bjorn Larsson.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening