Koninklijke Bibliotheek zoekt extra middelen voor aankoop middeleeuws manuscript

De Koninklijke Bibliotheek van België zoekt extra budgetten voor de eventuele aankoop van het Middelnederlandse manuscript Antifonarium Tsgrooten. De vraagprijs is evenwel 400.000 euro, of bijna het hele jaarbudget van de Koninklijke Bibliotheek voor patrimoniale aankopen (500.000 euro), zo schrijft De Morgen vandaag.
Onlangs beweerde het weekblad Knack dat "opnieuw een belangrijk manuscript uit Vlaanderen [dreigde] te verdwijnen" en "geen enkele Belgische culturele instelling het [wil] kopen." (zie eerder DPM-bericht).
Het manuscript Antifonarium Tsgrooten stamt uit omstreeks 1522 en is een voorbeeld van Brabantse kunst, gemaakt door Franciscus van Weert in opdracht van Antonius Tsgrooten, een abt van de abdij van Tongerlo. Onlangs zouden de eigenaars, de prinselijke familie De Mérode, het Antifonarium Tsgrooten hebben aangeboden aan Belgische culturele instituten voor 400.000 euro, waaronder ook de Koninklijke Albertinabibliotheek in Brussel, waar er geen interesse zou bestaan. De eigenaars zouden het daarom willen laten veilen in Londen. Maar nu blijkt dat het dossier toch nog bij de KB en bij minister Anciaux warm wordt gehouden.
"Het handschrift zou een meerwaarde betekenen voor onze collectie. We zijn zeker geïnteresseerd", aldus Sara Lammens van de Koninklijke Bibliotheek. De instelling zoekt nu sponsorgelden. Het kabinet van minister van Anciaux heeft intussen een bijkomend internationaal expertiseverslag aangevraagd.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening