Mexicaanse schrijver Andrés Henestrosa (101) gestorven

De Mexicaanse dichter, prozaïst en taalkundige Andrés Henestrosa Morales is op 101-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking, zo meldt de Los Angeles Times. Henestrosa was een Indiaan van Zapoteekse afkomst. Pas op zijn vijftiende leerde hij Spaans, waarna hij rechten en letteren studeerde. Hij zette later de mythen en fabels uit zijn jeugd om in verhalen. Ook ontwikkelde Henestrosa een Zapoteekse spelling. Hij kreeg in 1993 de Eremedaille Belisario Domínguez, Mexico's hoogste onderscheiding.
De Mexicaanse president Felipe Calderon bracht hulde aan "een universele Mexicaan". Andres Henestrosa, die bevriend was met Henri Cartier-Bresson, Frida Kahlo en Diego Rivera, was ook actief als politicus. Tot zijn bekendste werk behoort Retrato de mi madre (Portret van mijn moeder), gepubliceerd in 1940. Henestrosa werd exact even oud als zijn moeder, die ook op 101-jarige leeftijd stierf en werd vrijdag met een groot eerbetoon in Mexico-City herdacht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening