Lord Byron gebruikte 'phrasebook' om Griekse schones te verleiden

De gevierde dichter Lord Byron (1788-1824), pur sang romanticus én gereputeerde Don Juan, maakte tijdens zijn reizen naar Griekenland gebruik van een boek vol Griekse uitdrukkingen en zegswijzen om de Griekse schones te verleiden. Dat blijkt uit een vondst die de National Library of Scotland deed bij het ordenen van de Byrondocumenten uit het onlangs verworven John Murray Archive, zo meldt The Times. Byron had in Griekenland een handgeschreven, in leer gebonden 'phrasebook' op zak waarin hij uitdrukkingen als "I love you with all my Heart" in een Griekse versie noteerde. Het uit 1809 stammende schrift bevat 169 zinnen 'familiar dialogue', onderverdeeld in onder meer de rubriek 'Tender expressions of love', met daarin het Griekse equivalent voor My Heart! en My Love!, mét uitroeptekens, of My dear Soul en My Life. Veiligheidshalve noteerde hij ook meer aardse frasen in het Grieks zoals : "It appears to me three days since I have eaten”.
Volgens David McClay, de curator van het John Murray Archive, kan het belang van dit geschrift niet onderschat worden. "Je kunt je nu echt inbeelden hoe Byron die woorden uitsprak. Iedereen die zijn briefwisseling kent, weet dat hij op een kleurrijke én rechtstreekse manier praatte. This is the closest we come to hearing his voice." Byron, die op school klassiek Grieks leerde, was al vroeg erg geporteerd voor het Griekse volk en cultuur, benadrukt McClay. Al vanaf zijn eerste reis naar Griekenland koesterde hij sympathie voor de Griekse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Turken. In 1823 keerde hij terug naar Griekenland om er in actie te schieten (hij stichtte zelfs de Byron Brigade) maar een jaar later overleed hij aan een koortsaanval in Messolongi. Aan zijn vriend Pietro Gamba zei hij in zijn laatste uren: “I have given [Greece] my time, my means, my health – and now I give her my life. What could I do more?” De Grieken wilden hem in Athene begraven, maar uiteindelijk bleef enkel zijn hart in Griekenland.
Lord Byron, auteur van onder meer Childe Harold's Pilgrimage waarin hij op semi-autobiografische wijze verslag uitbracht van zijn Grand Tour, behoort tot de meest invloedrijke Engelse dichters uit de geschiedenis. De 'Byronic hero' - melancholiek, worstelend met zijn verleden maar eeuwig verliefd en talend naar vervulling - is een icoon gebleven in de Westerse literatuurgeschiedenis. [Byron in Albanese klederdracht, schilderij Thomas Philips]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening