Raadsels omtrent moord op 82-jarige Italiaanse dichter Peppino Marotto

Het Italiaanse eiland Sardiniƫ werd op 29 december jl. opgeschrikt door een 'literaire' moordzaak.
De 82-jarige Italiaanse dichter en syndicalist Peppino Marotto werd die dag in zijn geboortedorp Orgosolo op Sardiniƫ doodgeschoten. Marotto was een populaire dichter die in het Sardijnse dialect schreef over het plattelandsleven van het bucolische eiland. Volgens The Guardian kan de moord wel eens te maken hebben met een oude affaire, waar Marotto in de jaren 1950 bij betrokken was. Toen werd hij beschuldigd lid te zijn van de bende van de legendarische rover Pasquale Pandeddu. Op verdenking van moord moest hij naar de gevangenis, waar hij begon te schrijven. Na zijn vrijlating steeg zijn faam en bemiddelde Marotto tussen lokale bendes die zich in het maquis van Sardiniƫ bezighielden met contrabande en vaag separatisme. Maar recent kregen vredesapostelen het lastig op het eiland. Zo werd in 1998 een priester vermoord die protesteerde tegen het dragen van wapens. Deze zaak is nog steeds niet uitgeklaard. En ook de aanslag op Marotto lijkt niet meteen een snelle uitkomst te zullen krijgen. De dichter werd in een drukke winkelstraat door tien kogels geraakt, maar de lokale politie is er nog niet in geslaagd getuigen te vinden. Zie ook de berichtgeving in Quotidiano.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening