Edgar Allan Poe-fans beleven drukke dagen

Gisteren bouwden de Edgar Allan Poe-fans weer een feestje naar aanleiding van de 199ste verjaardag van de godfather van het mysterie- en horrorverhaal. Vooral in Baltimore, waar de Amerikaanse schrijver Poe er na een kortstondig leven het bijltje bij neerlegde, wordt omstreeks 19 januari telkens een flink aantal herdenkingen op poten gezet. The Caroll County Times had in de aanloop ook een gesprek met Jeff Jerome, curator van het Edgar Allan Poe House, die een nieuwe onthulling over Poe aankondigt.
The Bibliothecary belooft ons dan weer spoedig een ooggetuigeverslag van de traditionele verschijning van the Poe Toaster, het geheimzinnig creatuur dat elk jaar drie rode rozen en een half lege fles cognac op de tombe van Poe komt deponeren én ook ditmaal klokvast opdook, aldus Baltimore wjz.com. Zowat 150 liefhebbers woonden het ritueel bij. Onlangs leek klaarheid te komen in de herkomst van deze geplogendheid toen de 92-jarige Sam Porpora beweerde dat hij de traditie opstartte (zie eerder bericht), maar de Poe-discipelen zijn niet overtuigd én wijzen op de gaten in zijn verhaal.
In onze contreien ontlokt de verschijning van Poe's Alle verhalen [bij Athenaeum-Polak & Van Gennep in de Gouden Reeks, in een nieuwe vertaling van Paul Syriër én met de illustraties van de Ier Harry Clarke] een batterij artikelen en beschouwingen uit. In NRC-Handelsblad Boeken prees Pieter Steinz vorige week de vertaling, maar betreurde de afwezigheid van een degelijk nawoord of elke vorm van omlijsting. "De lezer wordt in het diepe gegooid; niet alleen moet hij gissen naar tal van typisch Amerikaanse, 19de eeuwse en klassieke details, [...] ook wordt hij tamelijk willekeurig door de verhalen heengeleid." De Volkskrant formuleert bij monde van Frits van der Waa, ondanks eveneens lof voor vertaler Paul Syriër, een gelijkaardige kritiek: "Hinderlijker is het ontbreken van iedere vorm van bio- of bibliografische toelichting of verantwoording. Als de volgorde waarin de verhalen gepresenteerd worden (ruwweg chronologisch, maar toch met veel verschuivingen) al een grondslag heeft, blijft die ongemotiveerd." Het boek kwam ook aan bod in de talkshow Kunststof.
Vrijwel gelijktijdig met de verhalen van Poe verschenen bij Voltaire de Fantastische verhalen 1905-1921 van nog zo'n pionier van het fantasy- en griezelverhaal: Howard Philips Lovecraft (1890-1937), de bizarre auteur die door onder meer Michel Houellebecq hoog in het vaandel wordt gedragen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening