Nicht van Brendan Behan schrijft toneelstuk over oom-drinkebroer

In de Londense Riverside Studios loopt nog tot 3 februari het toneelstuk Brendan at the Chelsea, geschreven door Janet Behan, de nicht van de notoire Ierse toneelschrijver Brendan Behan (1923-1964). Janet Behan was nog maar tien jaar toen haar oom op 41-jarige leeftijd na een bewogen leven in de gevangenis en in dronkenschap stierf. Ze had al eerder een monoloog over Behan gefabriceerd, maar toen kreeg ze – zo staat te lezen in The Independent – kritiek omdat ze het belangrijkste personage was vergeten: de drank. In dit ‘anarchistische’ stuk is de drank wel prominent aanwezig, en dat levert volgens The Guardian ook de sterkste momenten van het stuk op. Plaats van het gebeuren is het Chelsea Hotel in New York, waar de dan al legendarische schrijver van Borstal Boy en The Hostage worstelt met zijn demonen en probeert iets op papier te krijgen. Janet kreeg dikwijls de vraag of haar oom een genie was, of gewoon een alcoholicus. Cees Nooteboom ontmoette Behan enkele keren en schreef in het nawoord bij zijn vertaling De gijzelaar (1965) over de toen pas gestorven bard-schrijver: “De boeken, de stukken en de legende die hij achterlaat zullen ons nog jaren bezighouden. Ik ben zelden vrolijker geweest in een theater dan bij de geniale chaos van De gijzelaar. De gedachte aan de stukken die hij nog had kunnen schrijven maakt verdrietig. Maar het is nu eenmaal zo. Hij heeft zijn vreemde zelfvernietiging voltooid en zijn rechtmatige plaats in de Ierse sage ingenomen.”Samen met de voorstelling loopt in Riverside Studios ook een tentoonstelling met foto’s van Behan uit de jaren 1950. Behan, ‘a drinker with writing problems’, kreeg hier een overzichtelijke site. Meer over de geschiedenis van het legendarische Chelsea-hotel (‘The Last Outpost of Bohemia’) op de blog Living with Legends.
Tags: Engelse literatuur, Theater
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening