50 jaar 'Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift' online beschikbaar

Ruim vijftig jaargangen van het ooit letterkundige maandblad Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift zijn sinds kort gratis online te lezen. Het ruimhartig geïllustreerde maandblad, dat de voorloper is van het weekblad Elsevier, verscheen voor het eerst in 1891 en hield het vol tot 1940, toen de Duitse bezetting er een eind aan maakte. Het was destijds mee gezichtsbepalend inzake bellettrie en beschouwingen over literatuur, beeldende kunst en aanvankelijk ook populaire wetenschap. Onder de contribuanten niet de minsten: in de eerste aflevering uit januari 1891 staan bijdragen van Justus van Maurik, Marcellus Emants, Louis Couperus, Gerard Keller, Frans Netscher en Hélène Swarth. Later droegen ook Herman Heijermans, Carry van Bruggen, Adriaan Roland Holst, Cyriel Buysse, J.J. Slauerhoff, P.C Boutens en Ina Boudier-Bakker bij tot de nummers. Jan de Hartog maakte er in 1933 zijn debuut met het verhaal 'Het zwijgen van Boeda'. Ook veel tekenaars en illustratoren mochten er hun ding doen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening